Micro-mega gépi gyökértágító rendszerek gyakorlati alkalmazása / Beszámoló a tanfolyamról

Amint érezhetően egyre nagyobb igény mutatkozik – nemcsak endodonciára specializálódott praxisok esetén – a kiszámítható, biztonságos és költséghatékony gépi gyökérkezelésre, úgy szaporodnak gombamód’ a piacra kerülő különféle tágító rendszerek, melyek közül néhány az egy-tűs megmunkálás utópiáját vizionálja. Dr. Berecz Endre és Dr. Kovács Gergely, a Nyugászat gyakorlott endodontusai vállalkoztak arra november 27-én, hogy a Micro-Mega® cég One Shape® rendszerével szerzett gyakorlati tapasztalataikat megosszák a téma iránt érdeklődőkkel.

Gyökérkezelés során a pulpális szövetek és a baktériumok által kolonizált és fertőzött biofilm minél hatékonyabb eltávolítása kulcsfontosságú a periapikális léziók megelőzésében vagy eliminálásában. A gyökércsatornák kemo-mechanikai megmunkálása során olyan forma kialakítására törekszünk, amely egyfelől megfelelő irrigációs folyadékáramlást biztosít az apikális területeken, másfelől alakiságában ideális valamely obturációs technika kivitelezésére. Szinte végeláthatatlanul népes a nikkel-titánium forgóműszerek családja, a gyártók pedig egymással versengve igyekeznek újabb és újabb taggal bővíteni az egyébként is szépes palettát. Közös anyagbéli tulajdonságukon, a szuper-elaszticitáson kívül különféle mozgású, eltérő keresztmetszetű és vágóél képzésű tűkkel rukkolnak elő. Kérdés azonban, hogy ezek valójában mekkora gyakorlati jelentőséggel bírnak, mennyiben könnyítik meg az operátor dolgát és egyszerűsítik le a beavatkozást?
Minthogy mindennapi fogyasztási szokásainkat is sosem látott mértékben befolyásolják a különféle reklámok, így nem elhanyagolható a marketing hatása a fentebb nevezett termékek kiválasztása során sem. („A politikai kommunikációhoz képest a reklám sohasem rejti el a szándékát, azt, hogy bennünket befolyásolni igyekszik.” – Sas István) Szimpatikusnak találtam ugyanakkor, hogy Dr. Berecz Endre és Dr. Kovács Gergely nem termékbemutató jelleget öltött ennek a kurzusnak, és óva intettek attól, amit a gyártók sok esetben sugallnak, vagyis hogy egyetlen gépi gyökértágító tűvel a komplett beavatkozás maradéktalanul elvégezhető. Különös hangsúlyt fektettek a megfelelő bemeneti nyílás (~straight-line access) kialakítására, az orofíciumok és a koronális harmad külön megmunkálására, valamint a csatornák kézi acélműszerekkel történő előzetes szondázására, amely során #10-es illetve #15-ös Kerr-fileokkal egy ún. vezetőcsatornát képzünk az apexig (~apical patency). Utóbbi művelet során sokkal inkább hagyatkozhatunk a manualitásunkra és taktilitásunkra, amely „emberi faktor” egy kizárólagos gépi gyökértágító alkalmazása során teljesen háttérbe szorul. Ennek hiányában azonban aligha lehetséges az erős görbületet mutató és/vagy kalcifikálódott csatornák eredményes kezelése.
Kiválóan illeszkedik ebbe a koncepcióba a Micro-Mega cég One Shape rendszere, amelynek egyszer használatos steril bliszter csomagja 5 tűt foglal magában (mindegyik jelölt referenciapontokkal rendelkezik a szárán, amely nagyban elősegíti a pontos munkát):


ENDOFLARE®: 0.25-ös átmérőjű, 0.12-es konicitású előfúró a csatornabemenetek 3-4 mm-es mélységig történő tágítására (opcionálisan Gates-Glidden fúrókkal kombinálható)

#10-es Kerr-file: a csatornák szondázására, a csatorna komplexitásának feltérképezésére és a munkahossz meghatározására

One G®: a glide path kialakítására alkalmas, különösen rugalmas, nagy stressz tűrő (ciklikus fáradás és csavaró mozgás) gépi tű, amely 250-400 rpm fordulaton és 1,2 Ncm nyomatékon alkalmazva nagy segítség lehet szűkült és görbült csatornák esetén

#15-ös Kerr-file: munkahosszban levezetve előkészíti a végső formázást

One Shape®: 0.25-ös átmérőjű, 0.06-os konicitású, aszimmetrikus átmetszetű NiTi műszer, 2mm-es inaktív véggel illetőleg az apikális és középső harmadban három, míg koronálisan két vágóéllel a tű biztonságos előrehaladásáért és a dentinforgács hatékony eliminációjáért

Természetesen használat közben a tűket nem szabad 3-5 másodpercnél tovább a csatornában tartani, és minden műszerváltást követően alaposan kell irrigálni! A készlet kiegészíthető a One Shape Apical finishing tűkkel (1 & 2), melyeknek csak az apikális 5mm-e dolgozik (minimálisra csökkentve a tű megszorulását a csatornában, ezáltal pedig a műszertörést), szükség esetén tovább tágítva az apikális „ülést”.
(Külön érdekesség, hogy az előadók a munkahossz meghatározás indirektebb módon nem a kezelés elején végzik – mondván, az esetleges görbületek miatt egy kezdeti #10-es fájllal végzett munkahossz meghatározás nem ekvivalens egy 0.6/35-re feltágított csatornában végzettel.)
A One Shape rendszer koncepciója egyértelmű és letisztult, egyszer használatos steril pakkja remek megoldás lehet mindenki számára. Nem ígér „egytűs” endodonciát, hanem a kézi file-ok révén az operátor kezébe adja az irányítást – és ez így is van rendjén! –, hiszen egy gép önmagában nem garancia a sikerhez. Ne feledjük, a háziasszonyok jelentős mennyiségű időt fordítanak vasalásra, és bár szeretnénk elhinni, hogy mind a mosógépük, mind a mosószerük rendelkezik vasaláskönnyítő funkcióval – és minden bizonnyal így is van! –, ám sok más mellett az értő (!) emberi tényező aligha elhanyagolható akkor, amikor a vasalógépet kihúzzuk a használat után. Ennek hiányában a leginnovatívabb vasaláskönnyítő mellett is tűzoltólétrán fogjuk menekíteni a maradék vasalnivalót…
Abszolút pozitívuma a kurzusnak, hogy a tűket műanyag endoblokkokon kívül eltávolított fogakon, operációs mikroszkóp alatti nagyításban is kipróbálhattuk, és mindkét előadó élő páciensen is demonstrált, készséggel megosztva tapasztalatait a hallgatósággal.

Mindenkinek csak ajánlani tudom!
dr. Radánovics–Nagy Dániel

Online szolgáltatások

Bejelentkezés

Kosár0

A kosár tartalma üres


Rendelés cikkszámmal

Visszahívás kérése

Visszahívás oka
 
 
 
 
 

Katalógus rendelés

Katalógus kiválasztásaA legutóbb megjelenített termék

Nem találtunk megfelelő terméket